Αναζήτηση

Αρχείο

Λαμπερές ιστορίες φωτιάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

     Από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου προέρχεται ο τίτλος «παντέχνου πυρός σέλας»,του εκπαιδευτικού προγράμματος, ένας στίχος που περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς, η οποία χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τέχνη, τεχνική και τεχνολογία αλλά και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό. Γιατί από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, η φωτιά ήταν εκείνη που ο άνθρωπος έμαθε να συντηρεί και να χειρίζεται εξασφαλίζοντας φως, προστασία και θαλπωρή, ανάπτυξη και πρόοδο. Η διττή της όψη όμως, καθώς δεν έχασε ποτέ τον ατίθασο χαρακτήρα της, ενίοτε οδηγώντας στο θάνατο και στην καταστροφή προκάλεσε το δέος κι έθρεψε το μύθο. Της αποδόθηκαν ιδιότητες θεϊκές, συνδέθηκε με τη θρησκεία και τη λατρεία κι έλαβε σημαντική θέση σε δοξασίες και τελετουργίες.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός», η γενική διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού οργανώνει μια γιορτή ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων Οι φετινές δράσεις αφορούν επομένως τις μεταμορφώσεις της φωτιάς, διαχρονικού συμβόλου δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας υποδέχτηκε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄,Ε΄& στ΄τάξεων με ένα  εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά μαθαίνουν  πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα που έχουν σχέση με τις ταφικές τελετές που συνδέονταν με τη φωτιά

 

Comments are closed.