Αναζήτηση

Αρχείο

Επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Η  Ρούμπι Μπρίτζες ήταν το πρώτο αφροαμερικανάκι που πήγε σε σχολείο λευκών στη Λουιζιάνα του αμερικανικού Νότου, το 1960. Ο νόμος είχε θεσπιστεί αλλά τις πρώτες ημέρες στο σχολείο χρειάστηκε πολυμελής συνοδεία για να προστατεύσει το παιδί από τα θυμωμένα πλήθη. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες εκείνης της πρώτης ημέρας, με το μικροσκοπικό πλασματάκι να κουβαλά τη σάκα του ανάμεσα στους σωματώδεις συνοδούς, φορώντας τα καλά του, δείχνουν το δρόμο που έχει γίνει από τότε ? αλλά κι ακόμα γίνεται.H ιστορία γράφτηκε σε βιβλίο και τα παιδιά συζήτησαν πάνω σ΄αυτήν και εκφράστηκαν δημιουργικά.

«το πιο μικροσκοπικό αραπάκι που μπορεί να υπάρχει. Ενα κοριτσάκι ντυμένο με λευκή οργκαντία και λευκά παπουτσάκια τόσο μικρά που έμοιαζαν στρογγυλά».

Είναι η Ρούμπι Μπρίτζες, η πρώτη μαύρη μαθήτρια σε δημοτικό σχολείο λευκών στον αμερικανικό Νότο. Η οχλοβοή φουσκώνει, το πλήθος στριγκλίζει, σφυρίζει, ειρωνεύεται. Και τότε, ανάμεσα στους φύλακες εμφανίζεται ένας ψηλός άντρας με ανοιχτόχρωμο γκρίζο κοστούμι, κρατώντας από το χέρι ένα τρομαγμένο λευκό παιδί και προχωρώντας με το βλέμμα στυλωμένο στο χώμα. Το πλήθος ξεσπά σε ουρλιαχτά: πρόκειται για τον πρώτο λευκό που τολμά να φέρει το παιδί του σε μεικτό σχολείο?

  1. r 14
  2. r 15
  3. r 16

Comments are closed.