Αναζήτηση

Αρχείο

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Λαογραφικό Κοζάνης

    Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (19/4) η εκδρομή των τμημάτων Ε΄και Στ΄, στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης .Η εκδρομή μας ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις γιατί και ο καιρός ήταν φανταστικός.Μετά από σύντομο βίντεο-ξενάγηση, παιδιά και εκπαιδευτικοί ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Μουσείου . Από την πρώτη στιγμή ενθουσιαστήκαμε από τα εκθέματα Το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο ανήκει στην κατηγορία των Ιστορικών-Λαογραφικών Μουσείων.

              Το Μουσείο είναι δημιούργημα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.Ιδρύθηκε το 1969 και εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου 1987. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει τις εξής θεματικές κατηγορίες: Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους), Αρχαιολογική- Βυζαντινή έκθεση (από το 7000 π.Χ. έως 1453 μ.Χ.), Ιστορική έκθεση (από το 1453 έως 1944), Λαογραφική έκθεση, που θεωρείται και η σημαντικότερη, (από το 1640 έως 1960), Πινακοθήκη νεότερων χρόνων, Συλλογή γραμματοσήμων (1861-2004) και Συλλογή ραδιοφώνων (1930-1960). Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου ήταν η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μέσω της καταγραφής και περισυλλογής των αντικειμένων, με απώτερο σκοπό την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των επισκεπτών.Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός του Ιστορικού-Λαογραφικού και  Φ. Ιστορίας Μουσείου Ν. Κοζάνης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο ήταν ο Δάσκαλος Κωνσταντίνος Ε. Σιαμπανόπουλος, ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διάσωση, περισυλλογή, προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας.

Μετά από μια βόλτα στην πλατεία Κοζάνης,  κατευθυνθήκαμε στο χωριό Νεράιδα όπου απολαύσαμε την όμορφη μέρα με φαγητό  έχοντας μπροστά μας τη θέα της λίμνης του Πολυφύτου!

Comments are closed.