Αναζήτηση

Αρχείο

18 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχεια μας

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day  for Monuments and Sites). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, οι μαθητές της Στ΄τάξης, σας παρουσιάζουν τη δημιουργία τους στo πλαίσιο συμμετοχής σε πολιτιστικό πρόγραμμα τοπικού θεματικού δικτύου με τίτλο: «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μου με αφορμή ένα μνημείο της γειτονιάς μου».

Το σχολείο μας ασχολήθηκε με το αρχοντικό Σαράφογλου  το οποίο καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στην περιοχή της Κυριώτισσας και είναι κτισμένο δίπλα στην  μεταβυζαντινή εκκλησία  της Παναγίας Βαλτεσσινής. Η κύρια είσοδος οδηγεί σε μία μεγάλη σκεπαστή αυλή, βοτσαλοστρωμένη με γεωμετρικά μοτίβα. Στον όροφο, τα δωμάτια ανοίγονται προς μια ευρύχωρη σάλα, με υπερυψωμένο επίπεδο  η οποία έχει  τζάμια προς την αυλή.
Η αρχική φάση του αρχοντικού ανάγεται στον 18ο αιώνα, με διαδοχικούς ιδιοκτήτες τους Α. Καμπουρονίκο, Γ. Πετρά και Κ. Σαράφογλου. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αποκτά την εικόνα της πλούσιας αστικής κατοικίας με πολυάριθμα δωμάτια και αξιόλογο εσωτερικό διάκοσμο Το κτίριο διατηρείται όπως ήταν με εξαίρεση τα ταβάνια που ήταν σκαλιστά και τα πήραν γάλλοι στρατιώτες που είχαν έρθει στην Ελλάδα στο πλαίσιο εκστρατευτικού σώματος κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.Το κτίριο αποτελεί δωρεά της τελευταίας ιδιοκτήτριας προς το δήμο Βέροιας με τον όρο να γίνει λαογραφικό μουσείο.Οι εργασίες αποκατάστασης είχαν στόχο τη στέγαση σε αυτό του Λαογραφικού Μουσείου της πόλης, επιθυμία και της Ευδοξίας  Σαράφογλου  τελευταίας κατοίκου και δωρήτριας  του σπιτιού στο Δήμο. Δυστυχώς ο  στόχος αυτός δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί, και τα σημάδια του χρόνου άρχισαν να φαίνονται στο εσωτερικό του σπιτιού!Παρακολουθήστε  σποτάκι μας που  είναι αφιερωμένο σ΄ αυτό το   το στολίδι της γειτονιάς μας,  το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις  φωτογραφίες που διαφημίζουν την πόλη μας, αλλά δεν έχει κερδίσει  ακόμα τον απαραίτητο σεβασμό…

 

Comments are closed.