Αναζήτηση

Αρχείο

Πάμε θέατρο

Την παράσταση «Ο Σκρουτζ και τα πνεύματα των εορτών» παρακολούθησαν οι μαθητές μας σήμερα …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χριστούγεννα 1843: Η Μεταμόρφωση του Εμπενίζερ Σκρουτζ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, φέρνοντας μαζί τους χαρά και γιορτή για τους περισσότερους. Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, όμως, παραμένει αμετάβλητος. Γέρος, τσιγκούνης και γεμάτος πικρία, απεχθάνεται τα Χριστούγεννα και ό,τι αυτά συμβολίζουν: καλοσύνη, αγάπη, γενναιοδωρία.

Παραμονή Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται μια απρόσκλητη επίσκεψη. Το πνεύμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϊ, στοιχειώνει τον Σκρουτζ φέρνοντας μαζί του ένα δυσάρεστο μήνυμα. Ο Μάρλεϊ, βασανιζόμενος στην αιώνια μετά θάνατον ζωή εξαιτίας της τσιγκουνιάς του, προειδοποιεί τον Σκρουτζ: αν δεν αλλάξει πορεία, το ίδιο μαρτυρικό τέλος τον περιμένει.

Την ίδια νύχτα, τρία ακόμα πνεύματα επισκέπτονται τον Σκρουτζ:

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος: Ταξιδεύοντας τον Σκρουτζ στο παρελθόν, του υπενθυμίζει την ευτυχία που κάποτε γνώριζε, την αγάπη για την οικογένεια και τους φίλους, και την απώλεια της ανθρωπιάς του.

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Παρόντος: Ο Σκρουτζ γίνεται μάρτυρας της ζεστασιάς και της χαράς που γιορτάζουν οι γύρω του, παρά τις στερήσεις τους. Βλέπει την καλοσύνη του Φρεντ, του υπαλλήλου του, και την αγάπη που τρέφει η οικογένεια Κράτσιτ για τα Χριστούγεννα.

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Μέλλοντος: Ο Σκρουτζ έρχεται αντιμέτωπος με το θλιβερό του μέλλον, μόνος και ξεχασμένος, άγνωστος ακόμα και στον ίδιο του τον τάφο.

Συγκλονισμένος από τις εμπειρίες του, ο Σκρουτζ ξυπνάει την επόμενη μέρα ένας διαφορετικός άνθρωπος. Μετανιώνει για τα λάθη του και αφοσιώνεται στο να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Γίνεται γενναιόδωρος, φιλικός και γεμάτος καλοσύνη, αγκαλιάζοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων που τόσο καιρό απέρριπτε.

Η ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ αποτελεί ένα διαχρονικό μήνυμα για τη δύναμη της μεταμόρφωσης και τη σημασία της αγάπης, της καλοσύνης και της γενναιοδωρίας. Υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε πορεία και να αγκαλιάσουμε το φως των Χριστουγέννων, όχι μόνο σαν γιορτή, αλλά και σαν τρόπο ζωής.

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Comments are closed.