Αναζήτηση

Αρχείο

Πρόγραμμα μετάβασης της Στ΄ τάξης του σχολείου μας στο Γυμνάσιο

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι ένα γεγονός σημαντικό στην ζωή των παιδιών , ωστόσο αν και  δεν επηρεάζει όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, έχει παρατηρηθεί ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες  δυσκολεύονται στην προσαρμογή και ότι οι δυσκολίες αυτές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ξαφνική πτώση της επίδοσης τους.  Το γεγονός αυτό δεν αποδίδεται μόνο στην αύξηση των απαιτήσεων των γνωστικών αντικειμένων του Γυμνασίου, αλλά κυρίως  σε κοινωνικο-συναισθηματικούς παράγοντες.Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με το 1ο Γυμνάσιο Βέροιας , όπου φοιτούν οι μαθητές και μαθήτριες μας, οργανώνοντας  ένα καινοτόμο πρόγραμμα μετάβασης και προσαρμογής από τη μια βαθμίδα στην άλλη, ώστε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τα παιδιά συναισθηματικά και να απαντήσουμε  στις  αγωνίες τους, οι οποίες  περιστρέφονταν γύρω από τους παρακάτω  άξονες:

  • Το μέγεθος και την πιο σύνθετη οργάνωση του σχολείου
  • Τους νέους τύπους πειθαρχίας και εξουσίας
  • Τον τρόπο διδασκαλίας των καθηγητών και τη νέα κλίμακα αξιολόγησης καθώς και τον ρόλο των απουσιών
  • Την πιθανότητα να γίνει ένας μαθητής αντικείμενο άσκησης βίας ή κακομεταχείρισης από μεγαλύτερα παιδιά
  • Την περίπτωση να χάσει ένας μαθητής τους φίλους του από ενδεχόμενη αλλαγή σχολείου

Προσπαθήσαμε από κοινού οι εκπαιδευτικοί των δυο βαθμίδων για την διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για μια ήπια μετάβαση. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού επισκεφτήκαμε  το 1ο Γυμνάσιο όπου καθηγητές, καθηγήτριες  και παλιοί συμμαθητές και συμμαθήτριες μας καλοδέχτηκαν. Έγινε ξενάγηση από τον υποδιευθυντή κ. Πανταζή στους χώρους του νέου κτιρίου, ενημέρωση των παιδιών από το γυμνασιάρχη κ Πέτρο Λίλια για τα μαθήματα του γυμνασίου τις απουσίες, τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματα τους. Κατά την  ξενάγηση  τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να  συνομιλήσουν με  τους/τις εκπαιδευτικούς των νέων μαθημάτων που θα διδαχθούν στο  γυμνάσιο και να δουν τα διάφορα  εργαστήρια .

Η επίσκεψη τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με το πρώτο κουλούρι.. κέρασμα από τον γυμνασιάρχη στο κυλικείο. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο των αστικών κ Παυλίδη, ο οποίος  από την πλευρά του, μας διέθεσε το αστικό ώστε τα παιδιά να  δουν τον τρόπο μετακίνησης, προς το νέο σχολείο.Η επιστροφή έγινε με τα πόδια ώστε να εντοπίσουμε τις δυσκολίες τους δρόμου και να τις διαχειριστούμε.


Comments are closed.