Αναζήτηση

Αρχείο

«ΟΧΙ» 1940-1944 : Ένα χρονικό (Πόλεμος, Κατοχή-Αντίσταση, Απελευθέρωση)

imagesΗ γιορτή για το ΟΧΙ της  28η Οκτωβρίου 1940 θα εορταστεί το πρώτο δίωρο της Πέμπτης 27-10-2016 ( Θα σχολάσουμε στις 10.00πμ.) Το Ολοήμερο τμήμα  σύμφωνα με την νομοθεσία δεν λειτουργεί. Παρακαλούμε να φροντίστε για την ασφαλή αποχώρηση των μικρών μαθητών/τριών που συνοδεύονται.

Η ανθρωπότητα γλίτωσε τότε από το τρομακτικό όραμα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Ο πόλεμος και η κατοχή άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρών και μια χώρα κατεστραμμένη και διαιρεμένη. Σε άλλες χώρες, της απέναντι όχθης άφησε ακόμα πιο ανεξίτηλα σημάδια, εκείνα του πυρηνικού ολέθρου.
Τα παιδιά είναι πάντα οι τραγικές φιγούρες. Γι αυτά, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Παιδιά της κατοχής, παιδιά του Άουσβιτς, παιδιά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, παιδιά ορφανά, παιδιά τρομοκρατημένα.
Υπάρχουν όμως και σήμερα παιδιά του πολέμου. Είναι χρέος όλων μας να λέμε καθημερινά ένα μεγάλο ΟΧΙ στο ρατσισμό και το φασισμό, και ένα μεγάλο ΟΧΙ στον ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ και στην καταστροφή της κοινωνίας και της ανθρωπότητας. Για να βρουν κάποτε όλα τα παιδιά της γης ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ.

Ακολουθεί ένα χρονικό (Πόλεμος, Κατοχή-Αντίσταση, Απελευθέρωση)για την περίοδο 1940-1944 :   1940

  Εικονικό Μουσείο – Οι ζωγράφοι του πολέμου

Comments are closed.