Αναζήτηση

Αρχείο

Δράσεις φιλαναγνωσίας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας – Η Υπόσχεση

Μια Ελληνίδα και μια Τουρκάλα -οι επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα- ζουν σ’ ένα μικρό χωριό στα περίχωρα της Σμύρνης. Το 1922, ο πόλεμος και η καταστροφή της αγαπημένης τους πόλης θα τις χωρίσει για πάντα. Το μόνο που τις ενώνει είναι μια μυστική υπόσχεση.

Ένα παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της μνήμης, με φόντο τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-24.Το βιβλίο της Anna Conomos προτείνει το ταξίδι προς τα πίσω με πολύ απλά μέσα όπως οι χρωματισμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εικονογράφησης. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν πράγματα που σπάνια ακούγονται. Όπως, ας πούμε, ότι μπορείς να έχεις μια φιλενάδα που δεν έχει την ίδια θρησκεία με σένα, και να μην θέλεις να τη χάσεις. Κάτι τόσο απλό και τόσο σημαντικό. Κι ακόμα και κάποιες ιστορικές λεπτομέρειες της μεγάλης εκείνης ανθρωπιστικής καταστροφής που δεν ήταν μόνο ελληνική τελικά, πήρε σβάρνα και πληθυσμούς μουσουλμάνων στον ελληνικό χώρο που τους έστειλε στην Τουρκία με το ζόρι.

Μέσα από την εξαιρετική εκπαιδευτική δράση της Δημόσια βιβλιοθήκης οι μαθητές και μαθήτριες των  Ε΄και ΣΤ΄τάξεων  μπόρεσαν να καταλάβουν την αξία της φιλίας και το βάρος μιας υπόσχεσης.  Να συνδυάσουν και να αντρέξουν με τη βοήθει της » μικρής» αυτής  ιστορία μέσα στο πλαίσιο της «μεγάλης» εθνικής ιστορίας μας…

Comments are closed.