Αναζήτηση

Αρχείο

6 Μαρτίου-Ημέρα κατά της σχολικής βίας

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ: Η σχολική βία εμφανίζεται κυρίως, με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού  ο οποίος περιλαμβάνει τη λεκτική, τη σωματική, την ψυχολογική, τη σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και το βανδαλισμό.  Δεν πρέπει να συγχέεται με μορφές επιθετικής συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανίζονται στους παιδικούς καυγάδες κατά την ώρα του παιχνιδιού.

Ο εκφοβισμός είναι σύνθετο φαινόμενο και μπορεί να αναφέρεται σε σωματική (σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές), συναισθηματική, ή λεκτική επίθεση (κοροϊδία, βρισιές, σαρκασμό, χειρονομίες, συκοφαντίες, γελοιοποίηση, απειλές), σεξουαλικό (ανεπιθύμητο άγγιγμα, προσβλητικά μηνύματα, λεκτική παρενόχληση) και ηλεκτρονικό εκφοβισμό (κακόβουλα sms, κλήσεις, e-mail, chat με απειλητικό περιεχόμενο). Αποτελεί εσκεμμένη πράξη και συνεχόμενη πράξη , που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου και στην υποταγή του θύματος.
Κρυμμένη επιθετικότητα ή εχθρότητα βρίσκουμε και σε ενέργειες που δεν μοιάζουν καθόλου βίαιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αποκλεισμός ενός παιδιού από ομάδες συνομηλίκων και η κακή συνήθεια να του κρύβουν τα βιβλία, ή να του πετάνε τα πράγματα. Αυτές οι ενέργειες ουσιαστικά συνιστούν συναισθηματική επίθεση χωρίς χειροδικίες ή βρισιές. Νεόφερτος είναι και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός που περιλαμβάνει τη χρήση e-mail, chat rooms και κινητών με κλήσεις απειλητικού περιεχομένου, καθώς και τη χρήση κάμερας με σκοπό την απειλή ή ταπείνωση του εφήβου.

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας  ώστε να κοινωνήσουμε όλοι μαζί τη σπουδαιότητα της αντιμετώπισης του φαινομένου και της επίλυσης του προβλήματος  σε συλλογικό επίπεδο, ξεκινώντας πάντα από την οικογένεια που είναι ο πρώτος θεσμός εκπαίδευσης  στην κοινωνία.


Διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό

Comments are closed.